-dette i samarbejde med Syddjurs Kommune, VIA University College og MTIC Region Midtjylland.
CST bygger på et behov for yderligere forebyggende behandlingsformer til hjemmeboende borgere med en demenssygdom. Projektets hovedfokus er at udvikle interaktive teknologiske hjælperedskaber der kan understøtte det kognitive stimulationsprogram for hjemmeboende borgere med en demenssygdom og deres pårørende.
Målet er at opnå højere kvalitet i plejen af mennesker med demens ved en mere lean arbejdsindsats.
- En ny projektor på botilbuddet Røbo skal få beboerne til at danse og bevæge sig langt mere i hverdagen.
Botilbuddet Røbo på Bornholm har med hjælp fra Vilhelm Filipsen-fonden, købt en OmiVista Mobii Pro til deres beboere.
- Alle mennesker har brug for at udvikle sig, og blive udfordret og lege, og lige præcis dét her instrument kan faktisk hjælpe både vores pædagog, ergoterapeut og vores pædagogiske personale i forhold til deres arbejde, fortæller botilbuddets leder, Natasja Sander Mortensen.
- Jeg har hænderne oppe over hovedet i forhold til, hvordan de har taget imod det. Det her er lidt over min forventning i virkeligheden, fortæller hun.
Beboerne på Røbo er både fysisk og psykisk funktionsnedsatte, og det kan være en svær opgave at få dem aktiveret i hverdagen.
- Der var én af deltagerne i dag, som var meget fysisk aktive, og som både fik brugt den hånd, som personen har fået besked på at bruge, og som fik lavet nogle øvelser, som vi faktisk har svært ved at motivere til gennem fysioterapi og pædagogik, fortæller Natasja Sander Mortensen
Betina Karin Lassen Specialist i demens og psyk. ergoterapeut:
Der er mulighed for socialt samspil og følelsen af inklusion, samtidig med at at borgeren individuelt kan have glæde af programmerne.
Det giver ro med rislende vand og dæmpet musik mm. Nogle oplever begejstring ved de små konkurrence elementer der var i nogle af programmerne.
De borgere som ofte var svære at motivere til fysik aktivitet deltog og var de mest aktive. Ligeledes er det let og hurtigt at tage den frem og betjene den.
Generelt kan jeg se stort potentiale i det interakitve gulv i forhold til at favne flest mulige mennesker med demens ikke mindst til at mindske uro og rastløshed.
Ved Dorthe Rønning
Vi har været på besøg ved Nordfynsværkstedet for at se hvordan Dorthe Rønning bruger det interaktive gulv. Det var en stor og festlig oplevelse som man kan se på videoen herunder.
Tusind tak for at vi måtte kigge forbi og møde de dejlige beboere som virkelig gav den gas.
Botilbuddene Center Campo Kbh. Kommune
Centre for Autisme og Specialpædagogik Kbh. Kommune
Lukashuset Børne og unge Hospice Hellerup
Strandbakkehuset Hospice Djursland
H.C. Andersen Børne- og Ungehospital - Odense Universitetshospital
Bostedet Spurvetoften - Vejle Kommune
Egebo Plejecenter Brædstrup
Demenscenter Aktivitetshus Kerteminde Kommune
Sofiegaarden Plejecenter Vejle
Af Peter Svith Skou-Hansen
På aktivitetscentret Nærheden i Grenaa har de et specielt gulv, som får de fysisk og psykisk handicappede til at dyrke mere motion - og så er det samtidigt sjovt.
Den interaktive maskine projekterer billeder ned på gulvet, og omdanner det dermed til et interaktivt gulv.
"Det har givet en masse muligheder for at få noget bevægelse i kroppen på en anderledes måde" siger Martin Sachse, der er socialpædagog på aktivitetscentret Nærheden. "Når maskinen sender billeder ned på gulvet, skaber det en masse sjov, leg, dans og motion. Maskinen er ikke kun med til at holde brugerne aktive, den er også med til at skabe et bedre fællesskab blandt dem. Det er en vigtig del for dem at være med i det sociale, og der kan vi netop bruge denne maskine til at have noget fælles" siger Martin Sachse.
Louise Munk Ibsen, Koordinator Aarhus Kommune Projektet
På DokkX har vi haft meget stor glæde af det interaktive gulv. Alle aldersgrupper har vist stor interesse for gulvet, især har børn syntes, at det har været rigtig sjovt at splatte frøer, og ældre har været imponeret over at kunne interagere med et gulv på den måde.
Nogle havde ved første øjekast svært ved at se meningen med gulvet, men efter at have forklaret hvilke personer, der kan have glæde af det, og hvordan, har alle givet udtryk for, at det er en rigtig god løsning. Vi har haft spædbørn, der har kravlet rundt og gjort store øjne når gulvet bevægede sig, imens deres forældre grinende har fejet blade væk og påpeget, at spillet var meget virkelighedstro - ude i haven kommer bladene jo også flyvende tilbage!
På DokkX har vi også kombineret gulvet med andre teknologier, bl.a. loftliften fra Guldmann. Så har nogle af vores besøgende prøvet at blive liftet, samtidigt med, at de har kunne spille musik på xylofonen. I efteråret var det interaktive gulv med på Rampen, hvor børn, unge og voksne kom forbi og prøvede at programmere deres egne spil. De der prøvede var begejstrede over mulighederne og letheden i selv at skabe nyt.
Til jul har vi selv programmeret jule-spil, hvilket har været et hit hos børnene.
Når DokkX har haft besøg af grupper af studerende, har gulvet også været noget der har fanget deres interesse. Her blev gulvet bla. tænkt på som en måde man kan aktivere demente, så de ikke vandrer rundt, eller som en del af et sanserum, hvor man med rolig musik kunne holde mindfullness sessioner.
Alt i alt har vi været utrolig glade for at have det interaktive gulv i vores udstilling!
Der er mulighed for socialt samspil og følelsen af inklusion, samtidig med at der er mulighed for, at borgeren indivuelt kan have glæde af programmerne. Det giver ro med rislende vand og dæmpet musik mm. Nogle oplevede begejstring ved de små konkurrence elementer der var i nogle af programmerne. De borgere, som ofte var svære at motivere til fysisk aktivitet deltog og var de mest aktive. Ligeledes opleves det let og hurtigt at tage den frem og betjene den. Generelt kan jeg se stort potentiale i det interaktive gulv i forhold til at favne flest mulige mennesker med demens ikke mindst til at mindske uro og rastløshed.
Betina Karin Lassen
Specialist i demens og psyk. Ergoterapeut Næstved kommune.
Copyright @ All Rights Reserved